» » Wyłączanie nieużywanych aplikacji w iOS 11. Zachowuje dane i zwalnia miejsce

Wyłączanie nieużywanych aplikacji w iOS 11. Zachowuje dane i zwalnia miejsce

  • 0

Wiadome jest, że ilość funkcji w każdym głównym wydaniu systemów jak Android, czy iOS jest bardzo duża. Podczas prezentacji każdej z tych platform, Apple czy Google nie są w stanie przedstawić ich wszystkich. Tak samo jest w przypadku iOS 11, który zadebiutował wczoraj na scenie WWDC 2017, gdzie skupiono się na kluczowych funkcjach.
Jedną z ciekawszych funkcji w tym wydaniu będzie możliwość wyłączenia nieużywanych aplikacji. Aplikacja lub gra zostanie usunięta z urządzeni jeśli jest nieużywana. Wszystkie dane, które są z nią związane pozostaną jednak w pamięci iPada czy iPhone'a. Po ponownym pobraniu i zainstalowaniu jej z App Store będzie działać jak przed jej usunięciem.

Ikona wyłączonej/wygaszonej aplikacji będzie nadal widoczna na ekranie głównym urządzenia, ale będzie niepodświetlona. Jest to dobra wiadomość dla posiadaczy iPhone'ów z 16 GB pamięci, którzy sporadycznie używają danych aplikacji, ale nie chcą usuwać zapisanych danych. Pozwoli to na zwolnienie chociaż małej ilości miejsca. Funkcja ta jest wyłączona i użytkownicy iOS 11 muszą włączyć ją ręcznie.
Informacja
Członkowie grupy Gość nie posiadają uprawnień do komentowania tego artykułu.